^ Naar boven
facebook

Social Media

Workshops

Nieuwsbrief

Vraag van de week

Abseilen van de Euromast

Angst is niet per definitie iets negatiefs. En angst zegt ook niet dat je daarom iets niet moet doen.

Laat ik nou hoogtevrees hebben op een krant bij wijze van spreken, toch besloot ik om met een paar dappere vrouwen te gaan abseilen van de Euromast.

 

Door het van tevoren om te draaien naar je weet helemaal niet wat er gebeurd dus het heeft helemaal geen zin om je druk te maken, en er zijn heel veel mensen die het elk weekend doen, dan is er meer kans dat het wel goed gaat dan die kleine kans dat het niet goed zou gaan.

 

Ik heb geen idee of ik ooit eerder zoveel adrenaline door elke vezel van mijn lichaam heb voelen gaan.

 

De angst zelf die was niet eens zo goed te definiëren, wat ik wel wist was dat ik het ontzettend gaaf vond, en dit iets zou zijn wat ik me de rest van mijn leven zou kunnen herinneren. 

 

Waar ik vroeger helemaal in paniek zou zijn besloot ik een nieuwe methode te proberen…. Niet in te vullen op de negatieve manier, maar wat als ik nu gewoon alleen in het nu zou blijven, alles in stukjes zou hakken en niet verder zou kijken naar welke stap erna zou komen.

 

Ze hadden fantastische begeleiding, en ook zij deden het stap voor stap.

 

De eerste stap kijk even over de rand…. Oh mijn god! Wat is het hoog! 

 

Oke volgende stap, klim op de rand. Hoe dan?! Nou zei mijn begeleidster je stapt op mijn knie en dan op de rand. Nu was zij niet zo groot, en ik ben niet echt lichtgewicht, ik zei volgens mij nog iets van zo verbrijzel ik je knie nog! En die gedachte zorgde ervoor dat ik ook ineens heel snel op de rand zat.  Wat was ik bang! Ik voelde tranen in mijn ogen, en ineens deed ik wat ik nooit deed, ik zei het gewoon. Er zullen vast wel meer mensen zijn die bang zijn dus heel gek is het misschien ook niet.

 

Volgende stap, andere been eroverheen en op de richel gaan staan. Echt tranen over mijn wangen, en ik bleef maar zeggen ik ben zooo bang! Iedere keer dat ik het zei leek het of het een soort opluchting was. 

13902550 1250665058286598 474228985548170450 n

 

In een ooghoek zag ik dat Joke met wie ik samen (en een begeleider) naar beneden zou gaan terug was op het platform. Huh gaat ze niet? Nee zei de begeleider, heel jammer, maar ik dacht ik ga wel, ik kan dit! Ik ga zoveel spijt krijgen als ik dit niet doe.

 

Angst is tijdelijk, spijt duurt eindeloos.

 

Oke dan mag je nu het touw even loslaten. Loslaten?! Ben je niet goed ofzo? Ik hang hier op 100 meter aan een touwtje! Op dat moment sprong de fotograaf bij en pakte het touw vast en zei ik heb het, laat het maar los, en dat deed ik….. Tot mijn verbazing liet hij het ook los! En ineens zag ik het… Ook als ik geen controle heb kan het nog steeds goed gaan! Ik hing nog steeds, niet naar beneden gevallen, er gebeurde helemaal niets ernstigs! Aha……. 

 

De laatste stap, je mag nu achterover hangen. Lieve help! Ik ben zo bang! Tranen over mijn wangen, ik dacht ach fuck it, laat maar gaan. Ik riep nog ik ga het wel doen hoor maar ik ben zo bang! Wil je me een duwtje geven? Zonder me aan te raken stak ze haar vinger uit en de fotograaf had zijn hand op mijn rug zonder actie te ondernemen en daar hing ik dan. Oh is dat het? Dus ik mag nu een stapje zetten tegen die glazen ramen van dat restaurant? Ja let’s go! 

abseilen euromast 2016 08 07 11 20 08 medium 

Nog een fotootje, en daar ging ik dan met begeleiding, ineens dacht ik heej joh ik doe het gewoon, super vet gaaf dit!

 

Die hoogtevrees? Zolang ik ver vooruit keek en niet recht naar beneden zag ik de diepte niet zo en had ik er niet zoveel last van. Wow gaaf zeg!

 

De begeleider heeft me uiteindelijk een stuk laten zakken op mijn verzoek ik vond het toch wel zwaar met zo’n touwtje en ik had tenslotte een vrije dag.

 

Ergens halverwege dacht ik oh laat ik eens even rondkijken anders heb ik niets van het uitzicht gezien, ah mooi! 

 

Wat een overwinning! Wat was het gaaf! En wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb! Die angst heeft me niet tegen gehouden gelukkig. Dit vergeet ik nooit meer! En dit heeft me prachtige inzichten gegeven.  

 

Ook als je bang bent kun je nog steeds een stap nemen. Als je de stap neemt ervaar je dat de angst eigenlijk een illusie was. 

 

ITV-De Vechtstreek/St. Fractal Productions heeft een reportage gemaakt van mijn avontuur, bekijk hier het filmpje!

 

 

 

Submit to Facebook

Reacties mogelijk gemaakt door CComment